tisdag 13 oktober 2009

Inför provet

Vi gick under lektionen idag, tisdag, igenom frågorna om det romerska riket inför provet på fredag. Om du vill ha korta punkter kring vad man kan ta upp på fråga ett till tre så går det bra att mejla till sebastian.mayer.vikarie@gmail.com och fråga om dessa så skickar jag dem. Frågorna på provet utgår ifrån sidorna 29 - 54 i boken.

Till fråga fyra om det romerska riket där du skall diskutera kring hur det påverkat dagens samhälle så har jag tre tips kring hur ni kan tänka.

En bra grund för att lyckas med frågan kan vara att försöka jämföra det romerska riket med dagens samhälle och fösöka hitta likheter och skillnader.

Utifrån det kan man försöka att diskutera hur det romerska riket inspirerat dagens samhälle.

Det kan vara saker som juridiken, arkitektur, drömmen om ett stort imperium, politiken, litteraturen och vetenskapen eller andra tankegångar.

För höga betyg kan man också diskutera det romerska rikets som en del i en större historia. Till exempel hur blandningen av kulturer som skedde inom riket påverkade tiden efter. Hur kristendomen kom till Europa under denna tid. Hur det medeltida samhället växte fram utifrån det romerska riket och dess gradvisa undergång.

Lycka till!

Sebastian