tisdag 20 oktober 2009

Prov och lektionen tisdagen den 20/10

Kan meddela här att alla som skrev provet i fredags är minst godkända. För er som missade det så får ni en ny chans nu på fredag den 23/10.
Idag på tisdagens lektion så satte vi igång arbetet med medeltiden. Vi tog kort upp lite punkter kring medeltiden. Sammanfattat såg det ut så här:


Medeltid ca 400 – 1500

Folkvandringstid – Det romerska riket har fallit. Olika folkförflyttningar i Europa.

Äldre medeltid – Feodalsamhället växer fram.

från ca 1000 Högmedeltid – Befolkningsökning, städer börjar växa.

från ca 1300 senmedeltid – Ekonomisk tillbakagång, digerdöden, Kungamakten ökar igen (från 1200).

-

-

-

Vi började även med kolla lite på den uppgift vi skall göra om medeltiden. Jag lägger upp den här nedan. På fredagen går vi igenom den lite utförligare.

-

Jämförelse

Välj två av följande frågor och besvara under rubrikerna:

Inledning: En inledande text där du sammanfattat berättar vad du skall göra.

Svar (gör en egen rubrik som passar frågan): Här berättar om den eller de medeltida företeelse som du sedan skall jämföra utifrån det som frågas efter i uppgiftsbeskrivningen.

Jämförelse och diskussion: Jämför det du tagit upp utifrån vad det frågas efter i uppgiftsbeskrivningen.

1. Den arabiska folkvandringen och vikingatågen (sida 56 – 60)

Berätta om vad man tror är orsakerna till den arabiska folkvandringen och om vad man tror är orsakerna till vikingatågen. Ta även upp vilka följder de fick.

Försök att sedan jämföra dessa orsaker och följder och berätta om likheter och skillnader mellan den arabiska folkvandringen och vikingatågen.

2. Feodalsamhället (sida 61 – 62)

Berätta om feodalsystemet. Försök att beskriva orsaker till att det uppstod och vilka följder det fick. Jämför sedan detta samhälle med dagens samhälle och berätta om vilka likheter och skillnader som du tycker finns.

3. Den medeltida staden (sida 63 – 67)

Berätta om de medeltida städerna. Ta upp varför de växte fram och vilka invånare de hade. Jämför de sedan med antika Greklands stadsstater, med Rom och med dagens städer. Berätta utifrån detta om vilka likheter och skillnader som du tycker finns.

4. Den medeltida kyrkan (sida 72 – 74)

Berätta om kyrkan i Europa under medeltiden och försök att utreda varför den blev så mäktig. Jämför sedan med kyrkans roll idag och ta upp likheter och skillnader.